Välittää täysillä, mutta antaa elämän tapahtua

 

Joogafilosofiassa puhutaan reagoimattomuudesta ja tyyneydestä. Siitä, että löydämme sisältämme tyyneyden antaa asioiden olla niin kuin ne ovat. Puhutaan, että kärsimys johtuu suurelta osin siitä, että emme halua asioiden olevan niin kuin ne kulloinkin ovat; joko haluamme eroon epämiellyttävältä tuntuvista asioista tai haluaisimme lisää hyvältä tuntuvia juttuja. Tämä sisäinen kissa-hiiri –leikki on omalta osaltaan syynä meidän kipuiluihin ja pahaan mieleen. Allekirjoitan tämän täysin, ja varmasti jokainen meistä tunnistaa sen vapauden tunteen, joka vyöryy ylitse, kun pystymme päästämään irti mielikuvista, joissa olemme yrittäneet roikkua, vaikka todellisuus olisi auttamattomasti jotain muuta. Kun pystymme lakata pyristelemästä jotain väistämätöntä vastaan ja antaa asioiden olla juuri kuten ne ovat, vaikka se ei vastaisi meidän toiveitamme.

Processed with MOLDIV

Tämä tärkeä opetus on yksi joogafilosofian ydinopetuksia. Älä yritä väistää väistämätöntä, koska se on sanan mukaisesti väistämätöntä, ja pakeneminen ja vastustaminen aiheuttavat vain ylimääräistä kipua. Mutta kuten kaikki elämässä, tämäkin viisaus vaatii vastakappaleensa – vastakkaisen voiman, joka pitää maailman tasapainossa. Se, että annamme hetken olla sellainen kuin se on. Sallimme sen aiheuttamat tunteet; harmistuksen, pettymyksen, halun saada lisää, enemmän ja parempaa, ärsytyksen, turhautumisen, kateuden, katkeruuden ja surun, mutta emme ole välinpitämättömiä, koska elämä on merkityksellistä. Ilman vastavoimaa meistä tulee teflonia, ylimielisiä tätä ainutkertaista ihmiselämää kohtaan.

Processed with MOLDIV

Joogafilosofiassa nähdään, että ihminen on ikään kuin jumissa maan ja taivaan välillä. Samaan aikaan olemme osa maata, sieltä tulleet ja sinne palaavat. Elämme maallista elämää ja painiskelemme maallisten, arkipäiväisten ongelmien kanssa. Samalla meille on annettu tietoisuus, joka ylittää maallisen maailman. Meidän sisällä on jotain suurempaa ja vanhempaa kuin yksi ihmiselämä. Uskon, että meille on annettu ihmiskehot ja –mielet monimutkaisten, kauniiden, rumien, ristiriitaisten tunteiden kanssa juuri siksi, että voisimme syleillä tätä elämää täysillä. Emme tiedä, mitä tämän elämän jälkeen tulee, mutta tämä hetki on annettu meille, jotta jakaisimme sen muiden täällä samaan aikaan elävien kanssa.

Processed with MOLDIV

Välittää täysillä, mutta antaa elämän tapahtua. Elämä ei ole ihan sama, vaan sillä on ihan todella paljon väliä ja se on ok. Se, että pystymme heittäytyä elämän virtaan ja luottaa sen varmaan ja väistämättömään kulkuun, vie painavan taakan pois hartioiltamme, pudottaa ison kiven sydämiltämme.Processed with MOLDIV

Mutta jos kaikki elämässä on väistämätöntä, miksi tehdä yhtään mitään? Rakastan mielikuvia. Ne saattavat tuntua ihan höpötykseltä, mutta ne toimivat ainakin minulle! Kerran joogaharjoituksen jälkeen saimme tehtäväksi miettiä elämää virtana. Se avasi minulle niin rikkaita ja konkreettisia mielikuvia, että kaikki tuntui siinä hetkessä äärettömän selkeältä. Näin elämän virtaavan jokena eteenpäin. Kuvittelin itseni kävelemässä joessa vastavirtaan tai roikkumassa viimeisillä voimillani joen yllä kasvavassa oksassa. Virran vastustaminen veisi valtavasti voimia ja olisin käyttänyt voimani pelkkään paikalla pysymiseen, vaikka elämän haasteet, kosket ja putoukset vasta odottivat mutkan takana. Jätä siis turha vastustaminen ja kontrollointi ja säästele voimavarasi tilanteisiin, jotka niitä vaativat.

Silti tuntui, että en voi olla pelkkä tahdoton, ajelehtiva puu, joka osuu kallioihin ilman minkäänlaista voimaa vaikuttaa kohtaloonsa. Vaikka en pysty kääntämään virran suuntaa, muuttaa sen reittiä tai vauhtia, voin opetella ohjaamaan kulkuani virrassa, opetella väistämään karikot ja etsimään pehmeimmät kyydit. Voin opetella pidättämään hengitystä ja nousemaan nopeasti pintaan.Processed with MOLDIVJa vaikka meidän käsissä ei ole se, mitä elämä tuo tullessaan, niin aika moneen asiaan meillä on valtaa. Me voimme päättää, miten suhtaudumme asioihin, miten tulkitsemme elämää ja sen tapahtumia, miten reagoimme ja miten kohtelemme itseämme ja muita. Eli aika paljon!

Ihanaa ja monipuolista matkaa elämän virroissa ja karikoissa. Se, että olemme tyyniä ei tee meistä ajopuita, vaan vähän taitavampia uimareita. Heittäydytään virran vietäväksi ja syleillään sitä täysillä.

<3: Saija

Ja aina kun mahdollista, pidetään hauskaa tässä elämän vesiliukumäessä!

Saija 134.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s