Pysähdy, että ehdit tuntea

 

Aiemmin en ymmärtänyt, miten tärkeää pysähtyminen ja paikoillaan oleminen on asanaharjoittelun lomassa. Ilmeisesti jopa siinä määrin, etten ollut edes rekisteröinyt koko konseptia viimeistä savasanaa lukuun ottamatta. Kuten sanottu, jooga oli minulle fyysinen kehonhuoltotreeni, josta vaan sattui tulemaan ihan sairaan hyvä ja seesteinen olo henkisestikin. Suhteeni joogaan ja fyysiseen asanaharjoitteluun on muuttunut viimeisen puolen vuoden aikana niin totaalisesti, että on vaikea edes ajatuksen tasolla asettua takaisin vanhoihin raameihin.

 

Havahduin konkreettisella tavalla pysähtymisen merkitykseen, kun olin jokin aika sitten tunnilla, jossa ei taidettu pysähtyä kertaakaan alkumeditaation ja loppurentoutuksen välillä. Olisin ennen rakastanut tuntia, mutta nyt se tuntui hengästyttävältä – mistä tiedän, mitä minussa tapahtuu, jos en pysähdy tuntemaan! Itsevarmempi joogi olisi ehkä seissyt vuori-asanassa muista välittämättä, ja kaikessa rauhassa makustellut, mitä kehossa ja mielessä on meneillään, mutta pitkän flow-sarjan keskellä se vaan tuntui jotenkin hankalalta. Sarja oli kaunis ja tasapainoinen, mutta tunti jäi auttamatta hyvin fyysiseksi, koska pysähtyneet integraatioasanat puuttuivat täysin.

 

Processed with MOLDIV

Liikkuminen hengityksen tahdissa ja tietoinen paikoillaan oleminen liikesarjojen välillä ovat kaksi yksittäistä asiaa, jotka kenties parhaiten syventävät harjoittelua ja auttavat viemään itsetuntemusta kohti hienojakoisempia ulottuvuuksia. Paikallaan pysyminen voi tuntua joskus yllättävän vaikealta – ja kuten monen asian kanssa, mitä vaikeammalta se tuntuu, sitä enemmän olemme sen tarpeessa. Kokeile ajatella, että on osa treeniä vastustaa kiusausta korjata vaatteita tai hiuksia, juoda, vaihdella asentoa tai katsella ympärille, joten keskity tietoisesti olemaan täysin liikkumatta integraatiohetkien aikana ja tunnustele, mitä sinussa tapahtuu. Vähitellen paikallaan olosta tulee nautinnollista; hetket hiljaa itsesi kanssa joogaharjoituksen aikana ovatkin mahtavia, ihania, pieniä lahjoja, joita saat pitkin tuntia.

 

Processed with MOLDIV

 

Kuten on mahdollista, että kaksi ihmistä huomaamattaan jakavat arjen ilman, että pitkään aikaan kokevat aitoa yhteyttä tai ovat läsnä toisilleen, on yhtä hyvin mahdollista elää koko elämä olematta läsnä itselleen. Kiireinen mieli ja ulkoiset ärsykkeet tekevät siitä jopa helppoa. Usein kadonnut yhteys paljastuu vasta, kun ulkoinen häly ympärillä hiljenee. On tuskin pelkkä urbaani legenda, että pariskunnille tällaisia hetkiä ovat usein yhteiset lomat kiireisestä arjesta tai tyhjäksi jäänyt koti lasten muutettua kotoa. Kadonnut yhteys oman itsensä kanssa ei ehkä näyttäydy meille yhtä radikaalina ja raastavana, koska itseämme emme voi menettää, mutta voimme ajautua aika etäälle. Olemme jatkuvassa muutoksessa, joten säännöllinen katsaus siihen, mitä minulle kuuluu, auttaa meitä elämään itsellemme uskollista elämää. Koska kaiken ulkoisen muutoksen takana on jotain muuttumatonta. Joten yhtä paljon kuin meidän tulee varjella yhteyttä muihin ihmisiin, tulisi meidän huoltaa suhdetta omaan itseemme. Onneksi tämä yhteys on aina rakennettavissa uudelleen!

 

Eikä tarvitse huolestua, jos rauha ei löydy saman tien kun pysähdyt. Kuin vesi, jota on sekoitettu lasissa, kestää oman aikansa, että pyörteet rauhoittuvat, vaikka liike olisi jo loppunut. Ja mitä kovempi turbulenssi on käynyt, sitä pidempään sen vaikutus kestää. Joogassa ihmistä ja ihmisen tietoisuutta verrataan usein lammen pintaan. Niin kauan kuin lammen pinta väreilee, emme voi nähdä pohjaan kunnolla ja isossa aallokossa näkyvyys on olematon. Kun maltamme olla paikoillaan ja opimme rauhoittamaan mielemme, lammen pinta tyyntyy, ja kaikki lammen pohjassa oleva aukeaa silmiemme eteen. Paikoillaan oleminen ei tässä tarkoita vain ajatuksen tasolla pysähtymistä, vaan konkreettista fyysistä paikoillaan pysymistä, ja niiden impulssien vastustamista, jotka yrittävät harhauttaa meitä itseltämme.

 

Processed with MOLDIV

 

Vaati ainakin omalla kohdallani pientä työstämistä, että aloin aidosti pitää paikallaan pysymistä yhtä tärkeänä osana joogaharjoitusta kuin itsensä fyysistä haastamista asanoissa. Asanoilla ja hyvällä hengityksellä saamme energian liikkumaan kehossa, ja pysähtymällä pystymme näkemään edellä mainittujen vaikutukset. Tunnin lopussa oleva savasana on kaiken huipentuma, joidenkin mielestä koko harjoituksen tärkein osa, koska silloin kaikki tekemämme integroituu. Periaatteessa koko muu harjoitus on valmistautumista tätä varten – olemme väsyttäneet ja tasapainottaneet kehomme, rauhoittaneet ja keskittäneet mielemme olemaan läsnä, jotta voisimme tunnin lopussa antautua hetkeen tekemättä, ajattelematta ja yrittämättä kontrolloida mitään. Ajan myötä tämäkin helpottuu, to do –listat ja muut ajatukset eivät ole läsnä yhtä usein ja alamme pitää loppurentoutusta muunakin kuin pelkkänä ajanhukkana tunnin lopussa tai puhtaana power nap –hetkenä. Siitä muodostuu arvokas aika, jolloin saamme antaa kaiken olla juuri niin kuin on ja olla yksin itsemme kanssa ennen palaamista joogamaton ulkopuolella odottavaan elämään.

 

Ja se, ettei savasana tunnu aina euforisen transsendenttiselta kokemukselta, ei tee siitä millään muotoa epäonnistunutta. On päiviä, jolloin olet uppoutunut hetkeen ja päiviä, jolloin vaihtuvat ajatukset eivät jätä sinua hetkeksikään rauhaan. Kaikki tämä on ok, koska oli päivä millainen tahansa, se on sinun hetkesi olla itsesi kanssa ja ehtiä tuntea itsesi juuri sellaisessa olotilassa kuin sillä kertaa olet.

 

Terveiset Floresin saarelta palmujen alta, nyt jo tosin takaisin Suomessa!

 

❤ : Saija

 

Palmut-laajakuva

 

PS. Idyllinen rantajooga jäi tekemättä, kun tuli jotenkin kovin itsetiedostava olo. Lähinnä siis keskityttiin päivän teemaan, eli paikoillaan olemiseen näiden upeiden palmujen alla. Tähän en saanut lisättyä videokuvaa, mutta niiden heiluminen tuulessa oli suorastaan hypnoottista katsottavaa! Video löytyy instasta @joogaholisti.fi. (Ja voisi tosiaan vaikuttaa siltä, että teema valikoitui itsepuolustuksellisista syistä, muttei valikoitunut, mulla oli melkein puhdas omatunto kaikesta lörväilystä! 😀 )

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s