Harjoittele harjoituksesi joogi

 

Huh, viimeiset 1,5 kuukautta meillä on ollut kunnon vierasrumba, ystäviä on tullut ja mennyt ristiin ja rastiin, ja me ollaan tultu ja menty heidän mukanaan milloin missäkin. Ja se on yhtä kuin hyvin vähän joogaa, kuten arvata saattaa. Eikä siinä mitään, koska elämänkin kuuluu tulla ja mennä ja joogamatolle pääsee aina takaisin. Tauon jälkeen kuitenkin huomasin, että harjoituksen puutteesta olikin kärsinyt eniten mieli, eikä suinkaan keho. Tuntuu typerältä, että edes ajattelin toisin, sillä joogahan on mieltä, ei muotoa. (Daa!)

Processed with MOLDIV

 

Lähes päivittäisellä joogalla olin saavuttanut ihanan tilan, jossa mieli hiljeni harjoituksen ajaksi. Tilaan, jossa päässä olemisen sijaan olinkin puhtaasti kehossani, tunnustelin ja kuuntelin, mitä se tarvitsee, sen sijaan, että mietin päässäni, mitä haluaisin sen tekevän. No, eilen ja toissapäivänä joogatunnilla havahduin taas siihen vanhaan olotilaan, jossa mieli on täynnä asiaa. Oli menneitä ja tulevia, suunnitelmia, vertailuja, toiveita ja analyyseja. Ihan samalla tavalla jaksoin fyysisesti suorittaa chaturangat, ja aivan yhtä hyvin jalka nousi kolmijalkaisessa koirassa, mitä nyt päälläseisonnassa vähän horjutti, mutta sellaistahan se on kun päässä pyörii lukemattomia ajatuksia samaan aikaan kun pitäisi keskittyä ja rauhoittua siihen, mitä on tekemässä. Jälleen Daa! -hetki – sehän on tasapainoasanoiden idea, että viimeistään ne paljastavat meille, milloin mieli on jossain muualla. Ja sehän oli. Yhtäkkiä se sama vanha apinamieli oli takaisin, jonka takaa oli löytynyt yhteys johonkin todelliseen ja muuttumattomaan, kaiken mielen hälinän verhoamaan itseen.

 

Ei sillä, että tässä mitään hätää olisi. Mikään ei ole hävinnyt, eikä mitään ole kadotettu. Yhteys vaan täytyy luoda uudestaan ja reitti on hyvin helppo ja yksiselitteinen. (Kenties kertaalleen kuljettuna myöskin suht lyhyt?) Melko pitkään tehty työ kannatteli tälläkin kertaa ja jo joogasaliin astuessa seesteisyys ja rauha valtasivat kehon ja mielen niinä harvoina kertoina, kun sinne ehdin. Mutta aivan kuten käyttämättömät tavarat pölyttyvät ja kulkemattomat polut ruohottuvat, ei tämäkään yhteys näemmä ylläpidä itse itseään.

 

Processed with MOLDIV

 

Heti Joogasutran alussa Patanjali määrittelee:

 

”Jooga on mielen toimintojen pysäyttämistä.

Silloin näkijä lepää omassa olemuksessaan.”

 

Kuulostaa korkealentoiselta, mutta itse ymmärrän sen tarkoittavan sitä rauhallista, tyyntä ja jotenkin siunatun autuasta olotilaa, jonka joogaharjoitus parhaimmillaan tuottaa: mielen tarinat hiljenevät eivätkä pääse ihon alle, tunnen kiitollisuutta kaikesta, mitä on, samaan aikaan tietäen, että se kaikki on jatkuvasti muuttuvaa ja lopulta katoavaa. On vain se hetki ja hyvä olo, kaikkine epätäydellisyyksineen.

 

Processed with MOLDIV

 

Meillä on täällä enää vajaa kuukausi jäljellä ja ajatukset alkavat vähitellen siirtyä Suomeen, töihin paluuseen, uuteen arkeen ja kaikkeen muuhun kotona odottavaan. Odotan innolla sitä, miten kotona odottava vanha, tuttu arki ja kaikki uusi sulautuvat yhteen konkreettisessa, aikataulujen täyteisessä, ihmisen kokoisessa elämässä. Tunnit vuorokaudessa tai päivät viikossa eivät tule lisääntymään, joten säännöllinen joogaharjoittelu on sovitettava kaiken muun tärkeän ja rakkaan sekaan. Joogasutrassaan Patanjali muistuttaa myös, että ”lujaperustuksista on se, mikä on pitkäaikaista, keskeytymätöntä ja antaumuksellista”.

 

Eli harjoittele harjoituksesi joogi, kertaalleen saavutetut edut eivät ole ikuisia. Ei joogassa, eikä missään muuallakaan ihmiselämässä, joten muistetaan pitää huolta meille tärkeistä asioista!

 

❤ : Saija

 

Processed with MOLDIV

 

PS. Kävin vielä illalla joogassa ja siellä se oli – yhteys on taas auki!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s