Vastakohtia, voimaa ja vapautta

Joogafilosofiassa ei uskota siihen, että jotkut asiat olisivat puhtaasti huonoja tai pahoja ja toiset taas pelkästään hyviä, sillä maailmassa ei voi olla tasapainoa ilman vastakohtia. Rakkaalla lapsella monta nimeä, yin ja yang, kuu ja aurinko, feminiinisyys ja maskuliinisuus (enkä viittaa tällä sukupuoliin, vaan ominaisuuksiin, jotka on perinteisesti luokiteltu jommankumman sateenvarjon alle ja joita meistä kaikista löytyy luonnollisesti koko kirjo ❤ ). Tarvitsemme eri ominaisuuksia erilaisissa mittasuhteissa, mutta ilman vastavoimia ei voi syntyä tasapainoa.

 

lehti-välimerkki

 

Jokaisessa jooga-asanassa leikitään vastakohdilla – samalla kun toiset lihakset tekevät töitä, toiset rentoutuvat, kun yksi paikka venyy, toinen painuu kasaan ja samalla kun painat jotain kehosi osaa vasten maata, kurkotat toisella kohti taivasta, ja vetäessäsi voimaa ja energiaa kohti keskustaasi, pusket sitä samanaikaisesti aina sormenpäihin ja päälakeen asti ja niiden yli. Tämä kaikki tapahtuu kehossamme sekä fyysisellä että energeettisellä tasolla, luoden samanaikaisen tunteen voimasta ja kepeydestä. Tunteen, jota ei voi saavuttaa keskittymällä vain jompaankumpaan ääripäähän.

 

Mietitään vaikka seuraavia ominaisuuksia matolla (ja maton ulkopuolella):

 

 

vakaus – vapaus

voima – kepeys

ponnistelu – rentous

antautuminen – vapautuminen

 

 

Kun sinulla on vakaa ja varma olo asanassa (tai elämässä), olet vapaa liikkumaan ja tekemään, mitä haluat. Ajattele vaikka puu-asanaa. Kun perustasi on vakaa, olet vapaa heiluttamaan käsiäsi, antamaan katseesi vaeltaa, taipumaan sivuille, taakse, eteen, juuri sinne, minne haluat – ja vielä hymyillen halutessasi! Silloin kun tunnemme olomme huteraksi ja epävarmaksi vaihtoehtomme vähenevät draamaattisesti: olemme kuin pakotettuja jäämään paikoillemme, sillä pelkäämme koko rakennelman kaatuvan, jos yksikään osanen liikahtaa.

 

Kun sinulla on fyysistä voimaa, kehosi on kevyempi kantaa asanassa kuin asanassa. Jos onnistut rakentamaan vahvan perustan vaikkapa soturissa, voimakkaat, juurrutetut jalat ja vahva keskusta mahdollistavat sen, että voit olla asennossa kevyt, rento ja huoleton. Sama pätee myös henkiseen voimaan. Voimme suhtautua elämässä eteen tuleviin tilanteisiin kepeämmin, kun meillä on henkisiä voimavaroja, mutta myös päinvastoin; ilman tiettyä mielen keveyttä elämä tuntuu raskaalta ja vaatii meiltä paljon enemmän voimia. Vastaava paradoksi on totta myös joogatessa; voima tuo meille keveyttä, jonka ansiosta emme lopulta tarvitse niin paljoa voimaa.

 

lehti-välimerkki

 

Myöskin tietty määrä ponnistelua on välttämätöntä, jos haluamme saada yhtään mitään aikaiseksi, mutta ilman rentoutta ja pehmeyttä tekemisestä tulee jäykkää, pakotettua ja ilotonta. Ja toisaalta, rentona meidän mielemme ja kehomme myöskin toimivat paremmin ja tehokkaammin, joten ponnistelut kantavat todennäköisemmin makeampaa hedelmää, kun mukana on sopiva annos rentoutta ja pehmeyttä.

 

Tai kuvittele itsesi intensiivisessä venytyksessä tai epämukavassa asanassa. Olo tuntuu tukalalta, mutta kun antaudut epämiellyttävään tunteeseen ilman, että pyristelet vastaan, olo helpottaa välittömästi, ainakin aavistuksen. Täysin sama vaikutus on elämälle antautumisella; kun luovut vastustuksesta ja annat väistämättömän tapahtua, se sekä vapauttaa että voimaannuttaa. Yksi joogafilosofian kantavista ajatuksista on asioiden hyväksyminen sellaisina kuin ne ovat, sillä väistämätöntä vastaan pyristely aiheuttaa meille usein enemmän kärsimystä kuin itse väistämätön.

 

lehti-välimerkki

 

Emme kuitenkaan voi saada vain kolikon toista puolta, koska vastakohdat ja tasapaino. Ja toisaalta emme tee kovin paljoa vapaudella, kepeydellä ja rentoudella, jos emme ikinä saa mitään aikaiseksi. Samaten vakaus, voima, ponnistelu yksinään luovat jo pelkkänä ajatuksena kurkkua kuristavan rajoittavat ja jäykät raamit elämälle. Me tarvitsemme kolikon molempia puolia. Osalle meistä jommallakummalla puolella oleminen on selvästi luontevampaa ja mieluisampaa, joten tasapainon nimissä meidän tulisi harjoittaa vähän enemmän juuri sitä vastakkaista puolta. Ja huolimatta siitä, mitä suosimme, tasapainoinen joogaharjoittelu tuo väistämättä lisää tasapainoa. Se toimii myös tiedostamatta, mutta voit moninkertaistaa tehon keskittymällä vastakkaisiin energioihin ollessasi asanoissa. Sisäänhengitä vakautta ja voimaa, uloshengitä kepeyttä ja rentoutta.

 

Pidän jotenkin siitä, että voimaan ja kontrolliin kallellaan olevan listan alimmaisena on tuo antautuminen, koska turhasta kontrollista luopuminen antaa meille samaan aikaan sekä voimaa että vapautta. Se on palanen, joka ei ole puhtaasti kolikon kummaltakaan puolelta, vaan ehkä ennemminkin ylläolevien summa. Kun meillä on vakautta ja voimaa, rentoutta ja kepeyttä, meillä voi olla uskallusta antautua.

 

lehti-välimerkki

 

Jooga on suunniteltu tasapainottamaan meitä niin fyysisesti, energeettisesti kuin henkisestikin. Tasapaino ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meillä olisi neutraali olo elämästä, eikä hyväksyminen sitä, että olisimme välinpitämättömiä elämää kohtaan. Tasapainossa ollessamme meillä on hyvä olla ja hyväksyessämme elämän tunnemme kiitollisuutta siitä.

 

❤ : Saija

 

PS. Tässä valloittava parivaljakko, meidän Bali ja hänen paras (ja ainoa ystävänsä Blackie naapurista, jotka painelevat päivät pitkät ympäri riisipeltoja. Tämä orgaaninen, liikkuva ja villi (! 😀 ) yin yang -merkki antoi inspiraation tämän viikon postaukseen.

 

YinYang

 

 

 

2 thoughts on “Vastakohtia, voimaa ja vapautta

  1. Tämä on valtavan hieno teksti, johon olen palannut muutamaan otteeseen etsiessäni inspiraatiota. Kiitos!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s