Miksi ihmeessä kaikki tämä itsetutkiskelu?

Itselläni ajatukseen ”henkisestä kasvusta” yhdistyi kaiken positiivisen ohella jotain vähän vastenmielistä; potentiaalista itseriittoisuutta ja itsensä korostamista tai jonkinlaista paremmuudentunnetta. Tuntui paradoksaaliselta, että samalla kun puhutaan egokeskeisyydestä luopumisesta, käännetään huomio niin vahvasti nimenomaan itseen. Joogaopettajakoulutuksessa minä ja muutama muu koettiin, että tuntui vaikealta perustella itselle, että maailman ollessa täynnä ongelmia, epäoikeudenmukaisuuksia ja vääryyksiä, me sukelletaan henkiseen kuplaan ja keskitytään todellisten ja oikeasti tärkeiden asioiden sijasta itseemme.

 

Meidän opettajalla oli tähän ihanan yksinkertainen ja selkeä vastaus: Olemassa olevia ongelmia ei voi ratkaista samalla tietoisuuden tasolla, jolla ne on luotu – ja sen takia kaikki tämä itsetutkiskelu! Se ei siis ole itse tarkoitus, vaan keino, joka auttaa meitä näkemään asiat selvemmin ja tarkemmin, jolloin meidän vastaukset elämässä eteen tuleviin tilanteisiin ovat harkittuja ja mitä todennäköisemmin huomattavasti vaikuttavampia. Tavoitteena on päästä eroon tilasta, jossa vain reagoimme asioihin sen mukaan, millaisia välittömiä tunteita ne meissä herättävät, tai sen mukaan, millaisia ajatuksia meidän mieli on ehtinyt niistä luomaan. Pyrkimys olisi nähdä selvemmin, mikä on oikeasti totta ja mikä kuvitelmaa, ja ennen kaikkea; mitä asialle voi oikeasti tehdä. Oli kyse sitten pienistä arkielämän tilanteista tai massiivisista, koko ihmiskuntaa koskevista ongelmista, sama periaate pätee – pitää oivaltaa jotain uutta, että vanha ongelma ratkeaa.

taivas1

Meistä moni on varmasti törmännyt jossain yhteydessä tyyneysrukoukseen, jossa pyydetään tyyneyttä hyväksyä asiat, joita emme voi muuttaa, rohkeutta muuttaa asiat, jotka voimme, ja viisautta erottaa nämä kaksi toisistaan. Jooga ei tietenkään ole ainoa tie, mutta joogaharjoitukset on suunniteltu luomaan meille selkeämpää ja kirkkaampaa mieltä, ja ne toimivat vaikkemme tietäisi koko asiaa. Ihanan demokraattista, että on jotain niin konkreettista ja saavutettavaa, joka toimii ihan kaikille riippumatta siitä, millä ”tasolla” joogaa harrastaa! Kun näemme selvemmin, meidän on mahdollista valita, miten toimimme, sen sijaan, että annamme impulssien ohjata elämää ja tekemisiämme. Niin moni tunne ja ajatus linkittyy kaikkeen aiemmin kokemaamme ja värittää analyyseja, joita teemme ihan koko ajan, että ne eivät ole vastaus siihen, mikä on totta JUURI NYT JA TÄSSÄ TILANTEESSA.

taivas3

Kuvitellaan, että taivas on totuus ja pilvet meidän tunteita ja ajatuksia, joiden läpi tulkitsemme totuutta. Mitä enemmän pilviä, sitä vaikeampi meidän on nähdä selvästi sitä, mikä on totta. Emme kuitenkaan voi hallita pilviä, samoin kuin emme voi pakottaa itseämme tuntemaan haluamallamme tavalla tai määrätä mieltämme olemaan ajattelematta ajatuksia, joita emme haluaisi ajatella. Ja onneksi ei tarvitse! Riittää, että osaamme erottaa pilvet taivaasta ja tiedämme, että vaikka taivasta ei olisi näkynyt pilvien takaa viimeiseen viikkoon, pilvet eivät ole taivas. Pilvet ovat ohimenevää ja haihtuvaa, mutta taivas niiden takana on se, mikä pysyy. Kun mieli selkiytyy, pysyy taivas pidempiä aikoja kirkkaana ja pilvet, jotka sinne nousevat hälvenevät nopeammin.

taivas2

Ja tyyneyshän ei tarkoita sitä, että pitäisi vain kiltisti niellä kaikki, mitä annetaan. Päinvastoin! Vaikka (vai ”varsinkin, jos”?) haluaisimme parantaa maailman ja auttaa muita, meidän pitää huolehtia omista rajoistamme. Kun näemme selvemmin, meillä on mahdollisuus valita – ei tilanteita, joita elämä tuo, mutta tapoja vastata niihin. Kuulin ihan täydellisen arkielämän esimerkin ystävältä. Hyvä ystäväni oli käynyt kevään ajan cross training -tyyppisessä treenissä, ja kertoi olleensa joka kerta, ja koko treenin ajan, täynnä ”pyhää vihaa” (suora lainaus 😀 ). Kunnes tuli kevään viimeinen treeni ja ”leikkimielinen” kisa, jolloin hän veti omat rajansa liian moneen leuanvetoon, kiitti ja poistui treeneistä. Tyyneys antaa meille kirkkaan mielen, joka antaa meille valtavasti voimaa ja vaihtoehtoja. Meidän kaikkien ei tarvitse ratkaista isoja ongelmia, mutta JOS haluamme ratkaista ihan mitä tahansa ongelmia, meidän tulee nähdä vähän selvemmin ja löytää itsestämme rohkeus toimia sen mukaan. (Esimerkiksi poistua niistä treeneistä, jotka eivät tee meille hyvää. Niin pieni, mutta iso teko!)

 

❤ : Saija

 

Dia1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s